Karl Lagerfeld

Hello,

M-am gandit sa inaugurez astazi o noua rubrica, Inspirational People. Asta pt ca sunt convinsa ca fiecare dintre noi are anumite modele, persoane pe care le admira si care constituie o permanenta sursa de inspiratie, dintr-un motiv sau altul.

Primul din lista mea este nimeni altul decat Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai importanti si influenti creatori de moda ai sfarsitului de secol XX, un talent colosal si o personalitate unica.

In 1984 Karl Lagerfeld spunea „Imi doresc sa fiu un fenomen multinational in moda”. Perfect adevarat, a reusit. Astazi influenta designului sau este nu mai putin cunoscuta decat trade-mark-ul lui, ochelarii negri de soare omniprezenti (despre care el spune ca sunt burka sa) precum si tendinta sa de a spune lucruri precum „Vanitatea este cel mai sanatos lucru in viata”.

Karl a devenit mai mult decat un fenomen in moda. Designer pt casele Chloe, Fendi si Chanel, el este o industrie in sine. Intr-un business in care cuvantul icon este utilizat fara mari retineri, Lagerfeld este, cu repertoriul sau de remarci inteligente care uneori provoaca, alte ori amuza, unic si recognoscibil, cum doar un fashion icon ar putea fi.

Karl Otto Lagerfeldt s-a nascut in 1933 la Hamburg, insa ulterior Karl si-a schimbat numele in Lagerfeld, spunand ca astfel suna mai comercial. De asemenea a pretins si ca anul nasterii sale era 1938 🙂

In 1952 s-a mutat la Paris, unde a impresionat casele de moda cu schitele sale.

In anul 1955 participa la un concurs de design sponsorizat de International Wool Secretariat si castiga la categoria coats (haine) in timp ce Yves Saint Laurent castiga la categoria dresses. Este momentul in care debuteaza celebrul razboi permanent dintre cei doi. Totodata, Karl devine asistenul lui Pierre Balmain.

In 1958 paraseste casa Pierre Balmain, pretinzand ca nu s-a nascut pt a fi asistent. Se muta la Jean Patou, insa nu va sta foarte mult pana se va hotari sa devina freelancer.

In anul 1965 devine directorul de design al casei Chloe, unde va ramane pana in 1983. Tot acum incepe si colaborarea cu Fendi, unde se va ocupa de blanuri intr-un stil unic si personal.

In 1982 este rugat de catre Alain Wertheimer, chairman la Chanel, sa se ocupe de designul acestui label. In ciuda sfaturilor primite din partea prietenilor, care spuneau ca acest gigant al modei este un nume mort, care nu mai putea fi adus in actualitate, Karl Lagerfeld accepta ofera, considerand-o o provocare.

Ce decizie inteleapta! am putea spune, nu putem decat sa-i fim recunoscatori!

In anul 1983 creeaza prima colectie couture pentru Chanel, devenind un concurent serios ce avea sa ameninte suprematia lui Yves Saint Laurent.

In 1992 se reintoarce si la Chloe, insa va sta aici doar pana in 1997. La acel moment se arata sceptic fata de succesoarea sa, Stella McCartney, spunand ca ar fi trebuit sa alega ca designer un nume mare in moda, nu in muzica.

In 2004 colaboreaza cu H & M, spunand ca intotdeauna a fost fascinat de H & M avand in vedere ca oamenii care cumpara de la Chanel sau de la alte nume mari in moda, isi fac cumparaturile, de asemenea, si de la H & M, iar asta inseamna moda in zilele noastre.

In anul 2005 Lagerfeld si colectia Chanel din 2004 devin subiectele unui film documentar, Signe Chanel. Tot acum Karl slabeste 42 kg, lansand si o carte, The Karl Lagerfeld Diet, spunand ca „moda este cea mai sanatoasa motivatie de a pierde in greutate”. Este si momentul in care are loc prima prezentare Chanel la Grand Palais, Karl spunandu-i odata lui Andre Leon Talley „Este apogeul carierei mele sa prezint la Grand Palais, pt ca am fost dintotdeauna facut pt acest loc, de cand am venit la Paris, in tinerete. Imi amintesc ziua, 19 Noiembrie 1952, prima data cand am vizitat Grand Palais.”

In 2010 realizeaza o sticla speciala incorporand imaginea sa pt Coca Cola in Franta. Apare de asemenea intr-o reclama la Volkswagen.

Va amintiti aceste sticle, nu? 🙂

Daca doriti sa aflati mai multe despre acest guru al modei, o puteti face pe vogue.com, aici.

Rox

2 gânduri despre „Karl Lagerfeld

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s